Jong gegraasd, Oud gedaan!
campagne voor het weiden van jongvee

Campagne Jongvee weiden

Een vraag om eens op te herkauwen: kalveren en pinken wel of geen weidegang bieden?.
Onze campagne heet niet voor niets ‘Jong gegraasd, oud gedaan’ Het staat vast dat het weiden van koeien succesvoller is als zij als kalf en/of pink hebben leren grazen en een wormbesmetting hebben doorgemaakt. De meerderheid van de melkveehouders kiest voor het weiden van jongvee. Hopelijk volgt de minderheid ook! Natuurlijk kleven er ook nadelen aan het weiden van jongelingen. Die poetsen wij niet weg. Kern van de campagne is het delen van de kennis en ervaringen van collega-melkveehouders om succesvol jongvee te (gaan) weiden.

De campagne is een initiatief van de Werkgroep Meer weiden waar sectororganisaties LTO, NAJK, Biohuis en Netwerk GRONDig de krachten hebben gebundeld. Het belang is om zuinig te zijn op het imago van de melkveesector. Weidegang is daar een belangrijk onderdeel van.
Een jongvee-weidende melkveehouder zegt heel treffend: 
"Succesvolle weidegang van melkkoeien, begint met JONGVEE weiden!".

Dit citaat sluit naadloos aan bij de campagneslogan 'Jong gegraasd, oud gedaan'. Kalveren en pinken in de wei? Daar gaan wij voor!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

  • IMG_1449 Marije
  • IMG_1422 fam de Vries
  • IMG_1581 Arjen
  • IMG_1636 Rob Wientjes
  • IMG_1294 fam Limpers

 

Bedrijfsreportages

Jongvee-weidende melkveehouders geven wij een podium om hun tips & tricks te delen. Wat is  hun motivatie om kalveren en pinken in de wei te houden? Vraagt dat meer arbeid en geeft het een hogere kostprijs?

Lees de 5 reportages

De boer op......


-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Gratis adviesgesprek met Grazy-team


Twijfel jij of weiden van jongvee binnen jouw melkveebedrijf past?

Twijfel dan niet om een voucher aan te vragen. Die geeft namelijk recht op een gratis adviesgesprek aan de keukentafel met een jongveeweide-adviseur. 
In een gesprek van circa twee uur bespreek je praktische en bedrijfsgerichte elementen. Wij hebben vouchers voor vijftig melkveehouders.
Dus meld je snel aan!   Grazy-team


 

WEIDE- weetjes

Ontwormen. Groei van de jonge dieren in de wei monitoren. Wel of niet standaard bijvoeren. Er is al veel onderzoek gedaan naar de impact van weiden op jongvee, waarbij de verzamelnaam jongvee staat voor kalveren en pinken. Op deze pagina praktische kennis en informatie.

weide-weetjes


Onderzoek onder 10.000 melkveehouders

Het campagneteam heeft door Geelen Consultancy een online onderzoek uit laten zetten onder 10.000 melkveehouders in de periode van 21 september tot en met 4 oktober 2023. De respons is 1239 (12%).
Onder de deelnemers is een IPad verloot! De winnaar is een melkveehouder uit Alphen a/d Rijn. Lees verder over de uitkomsten via de link: