Jong gegraasd, Oud gedaan!
campagne voor het weiden van jongvee

Melkvee en akkerbouwbedrijf Van Emst in Hattem

Niels Bloo, bedrijfsleider:
”Sterke botten, spieren en weerstand”



Natuurgronden zijn heel geschikt voor het weiden van jongvee Het melkbedrijf Van Emst kent een aanzienlijk oppervlakte aan natuurgronden. Deze gronden lenen zich uit-stekend voor het weiden van jongvee. En dat wordt dan ook volop gedaan in Hattem. Het gras van deze gron-den voldoet voor jongvee, maar zou als voerwinning voor melkvee aan kwaliteit tekort schieten. Bedrijfsleider Niels Bloo is een enthousiaste jongveeweider. Vol passie toont hij een koppel drachtige vaar-zen. “Wij halen de dieren naar huis om ze te insemineren. Na het scannen, gaan ze met de veewagen terug naar de wei. Het weideseizoen is dit jaar verlaat door de lange regenperiode. Wij hebben nu in juli pas de kal-veren vanaf acht maanden naar buiten kunnen doen.” Niels is stellig over de voordelen van jongvee weiden: ”Je krijgt er gewoon sterke dieren door en daarmee sterkere koeien. Beweging en omgaan met weersom-standigheden geeft een hard dier, die tegen een stootje kan. Dankzij het vrij bewegen hebben de dieren een goede spierontwikkeling en botopbouw. En als je koeien weidt, kun je eigenlijk je jongvee niet binnen hou-den. Die moeten leren grazen.” Zelf overweegt hij volgend jaar met weiden van het melkvee te beginnen. “Melkvee hoort eigenlijk ook buiten. Het is wel puzzelen met de robots, maar wij gaan een plan maken.”

Groei en gezondheid van jongvee kun je prima monitoren in de wei, vindt Niels. “Goed observeren en zo no-dig ontwormen bij een kuch in de koppel. Regelmatig omweiden naar een schoon perceel en de jongste die-ren brok bijvoeren. Dat komt het altijd goed met de dieren”. Standaard worden de pinken in het najaar behandelt tegen de leverbot. “Hier in de uiterwaarden van de IJs-sel is er kans op deze vervelende wormbesmetting door de natte percelen” en Niels sluit af met: “Als je zaken als stroomdraad en omweiden goed voor elkaar hebt, is jongvee weiden gewoon heel goed te doen!”

Wen-weitje Het blijft een spannend moment: de jonge kalveren laten wennen aan daglicht en buitenlucht voordat zij naar de wei gaan. Niels gebruikt de geitenwei van de buren die rondom is afgezet met gaas en aan de binnenkant stroomdraad. Een paar uur lopen de kalveren erin om te wennen. Ze ervaren stroom en dat weten ze dan maar gelijk. Daarna gaan de dieren naar een huiskavel: echt in de wei! Uiteraard met stroomdraad rondom.


TIPS

- De kalveren tot 12 maanden dagelijks brok bijvoeren als graskwaliteit te wensen over-laat. Een mineralenemmer volstaat voor de pinken.
- Perceel iin drie vlakken ver-delen : maaien, gras laten groeien en weiden. Elke paar weken rouleren. Jongvee heeft daarmee vers en genoeg gras en het minimaliseert wormbe-smetting.
- Arbeid technisch is weiden goed te doen. De dieren zorgen zelf voor hun rantsoen en mestplaatsing. De controle vraagt tijd, maar is ook vorm van ontspanning.
- Watervoorziening werkt op zonne-energie. De opgewekte stroom laat het bronwater in de waterbak komen.
- Zorg dat je het stroom om de gehele wei goed voor elkaar hebt. Het uitbreken van dieren wil je niet meemaken. Met harde kunststof palen ben je flexibel om de oppervlakte voor de dieren aan te passen. Zijn handig in gebruik en eenvoudig uit de grond te halen en te plaatsen.



Zou jongveeweiden beloond moeten worden? 

Niels: ’Ja, ik vind van wel. Weidepremie zou je ook over jongvee moe-ten kunnen krijgen. Als je geen melkvee weidt, maar wel het jongvee en droge koeien volop weidt, zou je ook gewoon weidepremie moeten ontvangen. Hoog tijd voor een flexibele systematiek. “



Download artikel als pdf-bestand