Tijmen van Zessen: |
In de achtertuin van natuurgebied Zouweboezem runt Tijmen van Zessen samen met zijn ouders en zijn vrouw Miranda een extensief melkveebedrijf. Onder het label Zouwe Zuivel ijvert hij voor balans tussen natuur en economische rentabiliteit. Weidegang is daarbij een belangrijke drager. Het reduceert de emissies van ammoni-ak en methaan, draagt bij aan een fraai landschap en het is voordeliger om melk te maken van vers gras. |
In een droog en rustig najaar mogen de oudere pinken best lang buiten lopen. Jonger jongvee gaat afhankelijk van de weersomstandigheden in september naar binnen. Tijmen: ‘Weidegang is erg belangrijk voor jongvee. Als je veel melk wilt maken van vers gras kun je maar beter zo vroeg mogelijk beginnen met wei-degang. Hoe eerder ze het onder de knie hebben hoe beter.’ Jongvee weiden geeft veel praktische voorde-len. Dieren leren wennen aan schrikdraad en sloten. Bovendien bouwen ze alvast weerstand op tegen maagdarm- en longwormen. In een veenweidegebied is dat allemaal extra relevant.
Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het weiden van jongvee. De voeding is minder stabiel. Dat kan de groei in de weg staan. Daarom vergt het weiden van met name jongvee jonger dan een jaar extra aandacht. ‘Jonge pinken krijgen doorgaans krachtvoer bijgevoerd. Zo blijft hun mineralenvoorziening op peil en krijgen ze vol-doende energie. Het is al een oude uitdrukking, maar je wilt niet dat ze harder groeien in het haar dan in het vlees’, zegt Tijmen. Het bijvoeren is weliswaar een extra handeling, maar het is ook gelijk een mooi contro-lemoment. Want zeker in een veenweidelandschap bestaat het risico dat het jongvee te water raakt. Re-gelmatig tellen en controleren is alleen daarom al belangrijk. ‘Maar voor mij is dat geen straf. Wij hebben liefhebberij in fokkerij en dan geniet je telkens weer van de ontwikkeling van het dier.’
TIPS |