Jong gegraasd, Oud gedaan!
campagne voor het weiden van jongvee

Zouwe Zuivel, melkveehouder Tijmen van Zessen in Lexmond

Tijmen van Zessen:
”Onze koeien moeten melk maken van vers gras.
  Hoe jonger ze dat onder de knie hebben, hoe beter”



In de achtertuin van natuurgebied Zouweboezem runt Tijmen van Zessen samen met zijn ouders en zijn vrouw Miranda een extensief melkveebedrijf. Onder het label Zouwe Zuivel ijvert hij voor balans tussen natuur en economische rentabiliteit. Weidegang is daarbij een belangrijke drager. Het reduceert de emissies van ammoni-ak en methaan, draagt bij aan een fraai landschap en het is voordeliger om melk te maken van vers gras.

Tijmen: “Het gras dat de koeien en pinken zelf grazen in het weiland hoef ik niet te maaien en de mest die niet in de kelder valt hoef ik niet op het land te brengen. Bovendien is de kwaliteit van het weidegras hoger dan van inge-kuild gras. Vooral dankzij ons beweidingssysteem Nieuw Nederlands Weiden waarbij de koeien tweemaal daags een vers blok gras krijgen. Ze eten vooral de smakelijke puntjes en vertrekken daarna weer naar een volgend blok. Na een week tot tien dagen keren ze weer terug op hetzelfde perceel.”

In een droog en rustig najaar mogen de oudere pinken best lang buiten lopen. Jonger jongvee gaat afhankelijk van de weersomstandigheden in september naar binnen. Tijmen: ‘Weidegang is erg belangrijk voor jongvee. Als je veel melk wilt maken van vers gras kun je maar beter zo vroeg mogelijk beginnen met wei-degang. Hoe eerder ze het onder de knie hebben hoe beter.’ Jongvee weiden geeft veel praktische voorde-len. Dieren leren wennen aan schrikdraad en sloten. Bovendien bouwen ze alvast weerstand op tegen maagdarm- en longwormen. In een veenweidegebied is dat allemaal extra relevant.
Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het weiden van jongvee. De voeding is minder stabiel. Dat kan de groei in de weg staan. Daarom vergt het weiden van met name jongvee jonger dan een jaar extra aandacht. ‘Jonge pinken krijgen doorgaans krachtvoer bijgevoerd. Zo blijft hun mineralenvoorziening op peil en krijgen ze vol-doende energie. Het is al een oude uitdrukking, maar je wilt niet dat ze harder groeien in het haar dan in het vlees’, zegt Tijmen. Het bijvoeren is weliswaar een extra handeling, maar het is ook gelijk een mooi contro-lemoment. Want zeker in een veenweidelandschap bestaat het risico dat het jongvee te water raakt. Re-gelmatig tellen en controleren is alleen daarom al belangrijk. ‘Maar voor mij is dat geen straf. Wij hebben liefhebberij in fokkerij en dan geniet je telkens weer van de ontwikkeling van het dier.’


TIPS
- Door al jong te weiden leren dieren goed grazen en bouwen ze immuniteit op tegen maagdarm- en longwormen.
- Weidegang van jongvee heeft een positief effect op de skelet en spierontwikkeling
- Zet langs het hek een schrikdraad zodat jonge pinken alvast leren wat schrikdraad is
- Kies bij de eerste keer buiten brengen voor een perceel met hoge slootkanten aan de naastgelegen percelen, dan kruipen ze er met een beetje geluk aan de goede kant weer uit.





Download artikel als pdf-bestand