Jong gegraasd, Oud gedaan!
campagne voor het weiden van jongvee

Melkveebedrijf in Sint Anthonis

Rob Wientjes:

”Pinken weiden van groot belang voor ontwikkelen spieren en leren grazen.”




“Weiden van pinken en koeien doen wij al zo lang ik mij kan heugen” De 38 jarige melkveehouder Rob Wientjes heeft daarvoor zowel bedrijfsmotieven als license to produce redenen.  “De koe in de wei is nu eenmaal het gezicht van de melkveehouderij. Daar moeten wij zuinig op zijn.” Hij woont met zijn vriendin en twee zoontjes op het bedrijf in St Anthonis en zit in maatschap met zijn ouders. Pinken weiden vindt hij een grote uitdaging, zeker sinds  hij roterend standweiden voor het melkvee toepast. “Ik kan wel allerlei zaken verzinnen om geen jongvee te weiden, maar zo zit ik niet in elkaar. Gewoon doen. Het komt de dieren echt ten goede. De beweging, het leren grazen en soms een lichte wormbesmetting komt de ontwikkeling ten  goede. Sterkere dieren. “ Een ander motief om pinken te weiden is het feit dat Rob 720 uur zijn melkkoeien weidt. Zijn ervaring is dat wanneer koeien als pink niet buiten zijn geweest er problemen met de vaarzen ontstaan. “Zij nemen niet of onvoldoende gras op en dat in combinatie met een soberder zomerrantsoen aan  het voerhek maakt dat die vaarzen een achterstand oplopen. Of ze krijgen problemen met de lebmaag. Dit voorkomen wij door het weiden van pinken.” De kalveren onder een jaar blijven binnen. Redenen daarvoor zijn het monitoren van groei, continuïteit in rantsoen en om het risico van uitbreken te voorkomen. Alles boven een jaar gaat naar buiten in het weideseizoen. Naast de boerderij is een kavel van 1,8 hectare dat als vaste pinkenweide is ingericht met drie schrikdraden. Voordat ze naar de wei gaan, verblijven ze een paar uur in een buitenplaats tussen twee schuren en hekken. “Kunnen ze wennen aan licht, wind, geluid en het gekriebel van gras tussen de klauwen. Dan naar de wei begeleiden. Dat verloopt eigenlijk meestal goed.
Goede voorbereiding is belangrijk. Maar garantie heb je nooit, dat houdt het spannend.”






“Ik probeer bewust de controle wat los te laten. Met weidegang mis je soms een inseminatie. Nou ja, dan gewoon de volgende cyclus”




“Die weidepremie is natuurlijk mooi geld, maar de waardering van langskomende burgers die genieten van pink en koe in de wei,
is voor mij net zo belangrijk.”



- De dag dat pinken naar buiten gaan, zorg dat je die dag thuis bent
- Voldoende grasaanbod is belangrijk. Bij een te lange, natte periode wordt de smaak van het gras minder en dus de grasopname. Dat is reden om ze eerder naar binnen te doen.
- Oudere pinken na het melkvee weiden kan goed, is soms wel puzzelen
- mineralenbolus doen wij standaard
- Ontwormen hoeft niet preventief. Alleen bij vermoeden worden ze behandeld. Is al jaren niet nodig.
- Pinken hebben bij ons oorflap in ter vliegenbestrijding
- Denk goed na over zwakke plekken in je weidesysteem. Zet een rare hoek af met band en controleer stroom op de afrastering regelmatig.
- De dieren buiten zien, is genieten. Dan zie je het niet als werk. Het vraagt niet meer arbeid. Grasland - en vruchtbaarheidsplanning zijn wel uitdagingen. Maar beren op de weg zien, helpt je niet verder. Er is niet 1 gouden methode om jongvee te weiden, zelf blijven leren door het te doen en eens je neus te stoten.
- De beste graadmeter of weidegang goed gaat, is groei van de pinken.





Download reportage als pdf bestand






Download reportage als pdf bestand


Zou jongveeweiden beloond moeten worden?
 Rob: ’Ja, ik vind van wel. Dat hoeft niet direct met een premie, maar bijvoorbeeld ruimte in mestgift. Met weidegang zorgen wij voor draagvlak in de maatschappij en het reduceert NH3.  Gronden van overheden zouden bijvoorbeeld met lagere pachtprijs beschikbaar kunnen komen voor melkveehouders die daar jongvee weiden. Dat dient meerdere doelen.”