Jong gegraasd, Oud gedaan!
campagne voor het weiden van jongvee

Melkveebedrijf De Groene Hofstee in Hei en Boeicop

Arjen Kool, biologische melkveehouder

” Goede bot –en spierontwikkeling en sterk immuunsysteem bij jongvee dankzij weidegang!”


 


De Groene Hofstee is het biologische melkveebedrijf dat Arjen Kool samen met zijn ouders en zus Tanja runt. Weidegang is vanaf half mei tot medio oktober verplicht op biologische melkveebedrijven voor alle runderen vanaf vier maanden. Maar ook zonder die voorwaarde kiest Arjen weloverwogen voor het weiden van jongvee. Arjan:” Wij weiden onze koeien veel en lang. Zij gedijen goed op een grasrantsoen. Als deze dieren niet als kalf of pink geweid zijn, krijg je problemen met de vaarzen in de wei. Daarnaast wordt een koe sterker als zij als jongeling geweid is. Beweging, ruimte en lichte worminfecties zorgen voor achtereenvolgens optimale bot –en spierontwikkeling en een sterker immuunsysteem.” en: “ Het streven naar oudere koeien op het bedrijf is geen doel op zich, maar een gevolg van rustige opbouw in groei en proberen problemen voor te zijn”.  Preventief werken is een leidraad op het bedrijf. Zo beschikt Arjen sinds 2018 over een antibiotica-vrij certificaat. Zelf stelt hij, dat hij daardoor nog alerter is geworden om ziekte en problemen te voorkomen. De jongveestal werd  verbouwd, zodat emissie vanuit de koeienstal niet meer terecht komt bij de kalveren en luchtweginfecties zo goed als zijn opgelost. Arjen heeft een kavel bij huis om de kalveren tot een leeftijd van 9 maanden te weiden. Zij worden bijgevoerd. Vanaf 9 maanden gaan zij naar een natuurgebied in de uiterwaarden van de Lek tot ongeveer november.
Tussentijds worden pinken naar huis gehaald voor inseminatie.  Standaard zet Arjen vleesstieren in voor al zijn pinken en verkoopt hij al hun gekruiste nakomelingen als nuka: ”Eerst kijken hoe ze het als melkkoe gaan doen, voordat ik ze met HF of mrij stier insemineer. Ik ga geen vaarskalveren aanhouden om ze na 2 jaar te verkopen. Dat is economisch niet verantwoord.”

Jongvee veel leren, waaronder halsteren
Het weiden van jongvee heeft veel voordelen vindt Arjen Kool.
“ Je doet in feite meer met je kalveren en daardoor wennen zij aan van alles.  Daar hebben ze het verdere leven profijt van en ik als boer ook. Alle kalveren leren wij  halsteren. Als ze in het zelfsluitend voerhek staan, doen we halsters op. Voerhek gaat los en we laten ze een uurtje laten staan met zo’n nieuw ding op hun koppie, terwijl we het touw vastknopen aan hek. Na een paar keer schudden, weten ze dat ze vast staan en accepteren dat. Heel handig om ze op die manier in de veewagen te laden als ze naar de wei worden gebracht. Of vanuit de wei de veewagen in. Collega’s denken dat het veel werk is dat halsteren leren. Nee hoor, dat is zo gefikst en ik  heb er daarna jaren gemak van.”



- Longwormenting is goede investering. Vaccinatie wekt een licht infectie op en zo bouwen ze afweer op. Start op tijd met enting. “Na de oliebollen ga ik al de enting regelen, zodat 2 x enten ruim voor het weiden is gedaan.
Gevaccineerde kalveren zijn minder vatbaar voor maag –en darmwormbesmetting. Wij hebben sinds 2008 geen ontwormingsmiddel meer gebruikt  Is bijkomend voordeel. Geen residuen in de mest en daarmee in de bodem.”
- Vanaf vier maanden gaan kalveren naar de wei. Zij krijgen dagelijks brok en onbeperkt hooi in de ruif.
- De proeftuin is onze kavel bij huis waar altijd de jonge kalveren lopen. Begrensd door sloten. Na vier dagen wennen, komt er stroom op het draad.            
- Standaard geen mineralenbolus, maar van enkele pinken bloedtest afnemen om koper, selenium en zinkwaarde te meten. Zo nodig mineralen voeren. Vruchtbaarheidspreventie.
- Groepjes leeftijdsgenoten weiden en verzorgen is het meest praktisch. Wij starten met gerichter insemineren om 2 geboortegolven per jaar te realiseren. Ben heel benieuwd of het lukt.














Borstkasmeting per dier in voorjaar is nulpunt om objectieve groeicurve op te zetten en de dieren te volgen. Meten is weten.


Download reportage als pdf bestand






Download reportage als pdf bestand