Jong gegraasd, Oud gedaan!
campagne voor het weiden van jongvee

Jongvee opfokbedrijf van Kors den Hartog in Eesveen

Kors den Hartog:
”Jongvee hoort gewoon echt buiten!”


Kors de Hartog in zijn huiskavel met jongvee 

Jongvee opfok
Vijf geleden werd duidelijk dat Kors den Hartog (61) in Eesveen geen opvolger had voor zijn melkveebedrijf. Sinds vier jaar is hij nu volledig jongvee opfokker voor een melkveehouder in de buurt. Gemiddeld houdt hij zo’n 110 dieren op jaarbasis in de leeftijd van 3 maanden tot circa 23 maanden.  Zodra de bodem het toelaat, loopt het weideseizoen in Eesveen van eind maart tot november. “Van origine horen jonge en oudere koeien gewoon buiten in de wei. Het grasrantsoen past van nature bij runderen. Jongvee weiden is bovendien belangrijk als je later het melkvee wil weiden. De dieren kunnen grazen en het gras verwerken,” stelt Kors. Hij benadrukt daarnaast dat het weiden van jongvee arbeid technisch interessant is. De dieren brengen zelf de mest op het land en eten hun portie voer bij elkaar.  “Het is gewoon genieten de dieren buiten te zien lopen. Dat werkt ook door naar de samenleving om het imago van de melkveehouderij te koesteren.”
In de weidemaanden loopt er een jonge stier bij de pinken en in de wintermaanden tijdens het stalseizoen wordt gebruikt gemaakt van KI. Elke zes weken haalt Kors de pinken naar huis voor drachtcontrole. Eenmaal drachtig gaan deze dieren naar een verder gelegen kavel, totdat ze op een leeftijd van 23 maanden worden opgehaald door de eigenaar. De dieren worden in leeftijdsgroepen gehouden, waarbij de jongste en middengroep altijd naar keuze in de stal kunnen. “Met name bij regenachtig weer zie je dat ze naar binnen gaan.”

Kors den Hartog: ”Het bevalt mij goed om jongvee te houden voor een collega. Aan de basis goede afspraken gemaakt en contract opgesteld. De eigenaar vindt het weiden van zijn jongvee ook van groot belang.”



Vangkooi als wenkooi:

- de  kalveren die voor het eerst naar buiten gaan, verblijven eerst een uur of 2 in de kooi. Even wennen aan daglicht en het stroomdraad aan binnenzijde kooi. Vanaf een leeftijd van vier maanden krijgen de dieren weidegang. Naast de vangkooi kiest Kors den Hartog ook de omstandigheden uit:  “Voor het eerst naar buiten doen, gaat het best als het bewolkt weer is; of tegen de avond of bij regenachtig weer. De dieren zien dan het stroomdraad en raken niet overprikkeld door fel zonlicht”



Download artikel als
pdf bestand





















TIPS
- De kalveren tot 14 maanden  dagelijks brok bijvoeren.
- elke zes weken omweiden is manier op wormbesmetting te minimaliseren. Goed observeren van dieren in plaats van preventief ontwormen. Als er een paar hoesten? Koppel tegen longworm behandelen.
- Arbeid technisch is weiden goed te doen. De dieren zorgen zelf voor hun rantsoen en mestplaatsing. De controle vraagt tijd, maar is ook vorm van ontspanning
- Jongvee krijgt lik-emmer voor mineralen
- Vliegenbestrijding niet standaard, alleen bij extreem vliegenseizoen
- Het monitoren van groei van de dieren is kwestie van vertrouwen hebben. Het zijn tenslotte gra(a)sdieren!
- Watervoorziening in wei goed regelen. Wij hebben slang op 50 cm diepte aangelegd naar alle weidekavels. Water komt van eigen bron op het bedrijf.  Slootkanten worden  dan ook niet vertrapt.


Zou jongveeweiden beloond moeten worden?
 Kors: ’Ja, ik vind van wel. Los van de voordelen op bedrijfsniveau is het een dienst. Er ontstaat een natuurlijke biodiversiteit in het land met pollen, insecten en organische mest. Elke dag dat jongvee buiten loopt, is  een bijdrage aan ammoniakreductie en het versterkt het imago van de hele sector.
Ik vind dat de zuivelsector dit op kan pakken om een premie mogelijk te maken vergelijkbaar als de weidepremie voor melkvee.”




Download artikel als pdf-bestand